Buřtguláš s fazolemi

100%

Počet porcí

3-6

Doba přípravy

15 min

Doba vaření/pečení

40-? min

Hlasování

Ingredience

  • 3 cibule, nakrájené najemno
  • 4 sójové párky (1 balíček párků od Lunter/Alfabio; dobře ochucené párky vyrábí i Salve Natura)
  • 2 + 1 lžíce sladké červené papriky
  • 1,2 l vody
  • 5 středně velkých brambor
  • 1 kostka zeleninového bujónu, případně odpovídající množství sypkého bujónu
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • chilli (možno vynechat)
  • 1 plechovka bílých fazolí v tomatové omáčce
  • mouka + olej na zahuštění

 

Za svůj život jsem už ochutnala poměrně dost různě připravovaných gulášů, se sójovým masem nebo bez, zeleninových, řídkých nebo hutných. Tenhle ale řadím na nejvyšší příčky mé soukromé hitparády, je opravdu jemný a lahodný a dobře se rozleží, jestliže ho nespořádáte na posezení.

Cibuli nakrájejte najemno a dejte ji do hrnce s rozpáleným olejem. Restujte ji pak pomalu na malém plameni tak dlouho, až bude rovnoměrně zlatavě hnědá – dejte pozor, ať ji nespálíte. Zároveň se ale nebojte nechat ji chytnout pořádnou barvu. Když je cibule hotová, přidejte k ní na kolečka nakrájené sójové párky a také je z obou stran pěkně opečte. Cibuli a párky poté zasypte dvěma lžícemi kvalitní sladké červené papriky. Dobře směs promíchejte, aby se vše potáhlo paprikou. Maximálně do minuty pak základ guláše zalijte vodou, paprika by se jinak mohla spálit a zhořknout. Nyní guláš můžete přivést k varu a mezitím si připravit brambory. Brambory oloupejte a očistěte a 4 nakrájejte na středně velké kostky. Ty přidejte do guláše a vařte. Přidejte také majoránku, pepř a sůl, případně chilli a utřené nebo prolisované stroužky česneku. Čím déle a pomaleji budete guláš vařit, tím chutnější bude. Doporučuju vařit na opravdu mírném ohni a dát guláši čas, vyplatí se vám to. Vařte tak dlouho, dokud se brambory nezačnou mírně rozpadat. Nyní přidejte poslední, najemno nastrouhanou bramboru a chvíli povařte. Nastrouhaná brambora guláš zahustí. Potřebujete-li ještě větší hustotu, rozmíchejte ve skleničce olej s moukou a lžící sladké červené papriky, směs poté přidejte do guláše a krátce povařte. Nakonec přidejte i bílé fazole z plechovky. Pokud nestojíte o příliš rajčatovou chuť, slijte část tomatové omáčky. Guláš se s fazolemi ještě více zahustí. Nyní nechte fazole prohřát a můžete podávat s chlebem nebo rozpečenou bagetkou. Dobrou chuť.

Autor receptu:

Sdílet & Tisk

100 0 100 3

2 komentářů

  1. Léňa Sáhlová 4 roky ago

    Hezký blog, náhodou jsem na něj narazila když jsem hledala inspiraci pro dnešní obídek. Jen možná by si některé recepty zasloužily hezčí fotečky, např. jako je úvodní foto-vždyť človíček jí nejprve očima :)))). Veganskou kuchyni miluji a vařím ji celé mé rodině-manžel si moc čvachtá. Pro dnešek zvolíme tento rychlý buřtguláš, tak snad se vydaří. Držíme palečky a tešíme se na další povedené recepty!! 😛

  2. AdminDaniela Author 4 roky ago

    Děkujeme za komentář :) O hezké fotografie se snažíme každý den, ale občas je to boj (třeba když pečete k večeru a jste nuceni fotit skoro potmě) :) Snad bude guláš chutnat tolik jako nám. Přeji pěkný den!

Napište nám komentář!