Cibulačka s tofu krutonky

Počet porcí

1

Doba přípravy

5 min

Doba vaření/pečení

25 min

Hlasování

Ingredience

  • 1 + 1 lžíce olivového oleje
  • 2 středně velké až větší cibule
  • bobkový list
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 1/2 - 1 lžička sypkého zeleninového bujonu
  • 1 menší stroužek česneku, nakrájený najemno
  • 1-2 lžičky lahůdkového droždí
  • čerstvá listová petrželka
  • lžíce rostlinné zakysané smetany (použila jsem tu od Joya)
  • 1/3 balíčku uzeného tofu, nakrájeného na drobounké kostičky

Přiznám se, že bych nemohla být raw veganka. Vymluvím se kvůli tomu klidně i na metabolické nebo jakékoli jiné typy, stravování podle krevních skupin nebo bůhví co další. Jsem prostě závislá na teplém jídle, a to tak že po několika dnech studené kuchyně začínám být velmi nevrlou. Častou záchranou a příjemným nasycením v jednoduché podobě jsou polévky. Můj dětský odpor k nim se postupem času prostě překlenul k lásce. A tak po několika hodinách v kuchyni, krajně neúspěšném pokusu o zveganizování super buchty a zarytém stávkování trouby, když na mě přišla smuténka a vyčerpání, jedna malá várka polévky čistě pro mě zdála se být jediným řešením. Zadání znělo: jednoduše a v malém množství. Vítězkou se proto stala cibulačka. Množství si prosím přizpůsobte, nebo si recept schovejte na osamělé večery slaměného vdovství.

Nuže, postup je jednoduchý. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka, rovnou si můžete připravit a přednakrájet i česnek a tofu. Do menšího kastrůlku pak dejte lžíci oleje a nechte jej na malém plameni rozpálit. Do hrnce pak dejte cibuli a bobkový list a restujte, doku cibule nezesklovatí. Poté ji zasypte asi lžičkou cukru a nechte cibuli jemně zkaramelizovat. Ve finále by měla mít zlatavou až hnědou barvu. Cibuli nyní zalijte vroucí vodou do požadovaného množství polévky, přidejte ocet, sypký bujón a česnek a nechte na mírném ohni vařit asi 20 minut. Zatímco se polévka vaří, můžete si připravit tofu krutonky. Na pánvi rozpalte lžíci olivového oleje a poté na něm osmahněte malinké kostičky tofu. Bude to trvat maximálně 5 minut. Alternativně můžete dát tofu osmažit už s cibulí, nicméně zapomněla jsem je tam v pravý moment vhodit. Opečené zvlášť ale budou rozhodně křupavější a dodají polévce zajímavou strukturu. Uvařenou polévku podle potřeby dochuťte a vmíchejte do ní čerstvě nasekanou listovou petrželku. Přendejte do misky, posypte lahůdkovým droždím a na vrch dejte lžíci rostlinné zakysané smetany. Moje chmury odletěly okamžitě. Přeji dobrou chuť!

 

Sdílet & Tisk

0 0 100 0

Žádné komentáře

Napište nám komentář!