Dál z červené čočky (2x)

100%

Hlasování

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • chilli podle chuti
  • 1/2 lžičky celého kumínu
  • 1 lžíce kari
  • 1-2 cibule nakrájené na kostičky
  • asi 350g propláchnuté červené čočky
  • 5 stroužků česneku
  • kousek zázvoru - nastrouhaný nebo nakrájený na tenké nudličky
  • 2 lžičky soli
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1/2 lžičky garam masaly
  • čerstvě vymačkaná citrónová šťáva

Dál je jedním z těch jídel, při jejichž vaření stále hledám lepší a lepší možnosti a postupy. V základním receptu není co pokazit a jde o lahodné aromatické čočkové jídlo. Přesto mi to nedá pokoušet se o větší a větší přiblížení k pokrmu, tak jak jej připravují Indové. Každým krokem se člověk učí.

Dnes tedy ne jeden, ale dva recepty na dál – v prvním případě jde o čočku hustější konzistence, ve druhém případě dostala čočka tekutější podobu a zůstala kdesi napůl mezi kaší a polévkou. V obojím případě uvaříte dobré jídlo, záleží jakou preferujete strukturu. :)

Výše vypsané ingredience jsou pro mě základním receptem, ze kterého vždy vycházím. Ve větším hrnci si nejprve na menším plameni rozpalte olej, přidejte chilli a kumín a chvilku koření smažte. Pozor, kumín se snadno spálí a vy namísto aromatizovaného oleje dostanete olej s hořkými a seškvařenými částečkami, začínat znovu je otrava, a tak kumín dobře hlídejte. Po chvíli ke koření přidejte cibuli, vše dobře promíchejte a nechte cibuli změknout a zezlátnout. Poté ji zasypte lžící kvalitního kari a maximálně minutu při nízké teplotě společně restujte. Kari se také snadno spálí, a tak postupujte rychle a k cibuli po chvilce přisypte i předem propláchnutou čočku. Čočku promíchejte s cibulí a kořením a nechte ji chvilku opražit. Po několika minutách čočku zalijte vroucí vodou, přiveďte k varu a plamen stáhněte. K čočce přidejte ještě prolisovaný česnek, zázvor a sůl a za občasného míchání vařte, dokud čočka nezměkne a vy nedocílíte požadované konzistence. Nakonec do čočky vmíchejte plechovku krájených rajčat, dokořeňte garam masalou a voila – indická čočka je tady. Na talíři si ji zakápněte citrónovou šťávou, která ještě zvýrazní všechny chutě.

 

 

A pak se stane, že to chcete vyzkoušet ještě jinak – s trochou zeleniny a s kokosovým mlékem, které kořeněnou čočku příjemně zjemní. Také jsem chtěla použít více druhů luštěnin a ne pouze jednu, nicméně… opravdu k červené čočce, která je za pět minut vařená neházejte nenamáčený žlutý hrách :) Nejjednodušší by zřejmě bylo přidat luštěniny z plechovky – ať nějakou směs fazolí nebo cizrnu, která by se podle mě taktéž dobře hodila.

Dále jsem tedy použila tyto suroviny:

  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 1/2 šálku zelených fazolek
  • smetanová část kokosového mléka z plechovky

Když už čočku pouze vaříte a čekáte na tu pravou konzistenci, přihoďte zeleninu a nechte ji prohřát a trochu povařit. Ve finále se přidávají jako v základním receptu rajčata, navíc ještě přidejte kokosovou smetanu. Použít můžete případně i zbylou kokosovou vodu, ale nezapomeňte, že jí čočku opět rozředíte. Opět dokořeňte garam masalou a zakápněte citrónovou šťávou. Podávejte samotné, s plackou čapátí nebo s rýží basmati. Přeji dobrou chuť.

 

Sdílet & Tisk

100 0 100 1

Žádné komentáře

Napište nám komentář!