Domácí pizza s rajčaty, olivami a tofu

Doba přípravy

1 hr 10 min

Doba vaření/pečení

10 min

Hlasování

Ingredience

  • 300g hladké mouky
  • 30g droždí
  • 1 lžička soli
  • 150ml vlažné vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • rajčatová passata nebo jiná rajčatová omáčka (v případě velkého kuchyňského nedostatku lze použít i kečup)
  • čerstvá rajčata - raději menší odrůdy, nakrájeá na kolečka
  • sušená rajčata v oleji
  • 1-2 žampiony (lze vynechat)
  • černé a zelené olivy nakrájené na kolečka
  • 1/2 uzeného tofu, nastrouhaného najemno
  • kořenící směs na pizzu

Domácí pizzu nejradši dělám, když jsem u našich na návštěvě – odpadá totiž ta nejvíc nepříjemná věc, to jest příprava těsta. Ne že by mi rodiče otročili, ale oplývají na rozdíl ode mě domácí pekárnou, která funguje taktéž jako přípravna těsta. Dvě hodiny hnětení, prohřívání, kynutí a vy už pak jen přijdete, těsto rozválíte a pokladete na něj oblíbenou zeleninu. Lze to ale samozřejmě udělat i ručně. :)

V takovém případě si s předstihem zadělejte na těsto, smíchejte nejprve všechny suché ingredience, tedy mouku a sůl, a v hrnečku si z vlažné vody a droždí nechte vzejít kvásek. Ten poté společně s olejem vlijte k mouce a zadělávejte. Těsto musí být pěkně hladké, dejte jeho přípravě čas. Zadělané těsto pak v míse přikryjte utěrkou a nechte kynout do dvojnásobné velikosti. Těsto v tomto množství vystačí asi na dvě kulaté pizzy, dělám ale doma pizzu „na plech“, na velký plech. Hodně pizzy pro všechny!

Hotové těsto tedy vyválejte do požadovaných velikostí a tvarů a poté je přeneste na olejem vymazaný plech. Těsto potřete rajčatovou omáčkou. Použila jsem Panzani omáčku s olivami a bazalkou – je vegan a má poměrně dobré složení; ve chvílích lenosti by se dala dobře použít i jako omáčka na špagety. Na těsto s rajčatovou omáčkou vyskládejte na kolečka nakrájená rajčata a posypte je najemno nakrájenými sušenými rajčaty. Ve druhé vrstvě pak na pizzu můžete dát velmi najemno nakrájené žampiony – pizza se peče poměrně krátce, houby proto nakrájejte na opravdu tenké plátky. Nakonec pizzu posypte černými a zelenými olivami nakrájenými na kolečka a vše zasypte jemně strouhaným uzeným tofu. Pizzu ještě posypte kořením na pizzu – směsí aromatických bylinek.

To je alespoň verze low-cost a se surovinami, které se dají poměrně běžně sehnat. Fajnšmekři se ve speciálních projednách nebo internetových obchodech mohou vyzbrojit alternativou sýra, která se rozpeče. Připravte se ale na poměrně vyšší náklady, balíček dobrého rostlinného sýra obvykle přijde na něco kolem 80Kč. Na pizzu jsou ideální buď domácí produkty Veganline (200g cihla kolem 60Kč a dělají i mozzarelu) nebo Wilmersburger (250g strouhaného sýra kolem 100Kč, 300g cihla různých příchutí kolem 150Kč).

Pizzu pečte při vysokých teplotách – minimálně na 220°C, maximálně 10 minut. Při delším pečení hrozí jednak spálení zeleniny, jednak vám hrozí i „vysušení“ těsta. Přeji dobrou chuť!

 

Sdílet & Tisk

0 0 100 0

Žádné komentáře

Napište nám komentář!