Dýňový koláč

Hlasování

Ingredience

  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 7 lžic celozrnné pšeničné mouky
  • 1/2 soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce sójového mléka
  • 1/2 lžičky citrónové šťávy
  • 4 lžíce vody (podle potřeby)
  • 2 hrnky dýňového pyré
  • 1 hrnek sójového mléka
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky javorového sirupu
  • 4 kapky vanilkového extraktu
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky zázvoru
  • 4 lžičky mletého muškátového oříšku

Co se týče dýňových receptů, nesmírně závidím Američanům, kteří si prostě a jednoduše do košíku přihodí x plechovek dýňového pyré, doma konzervy otevřou, použijou je požadovaným způsobem a tím jejich úsilí končí… PROČ? Proč to u nás nikdo neprodává? Já vím, lepší je používat celé a čerstvé suroviny, zpracovávat je sám, mít přehled o jejich úpravě atd., však s tím souhlasím. Ale… taková konzerva poslední záchrany třeba? Konec fňukání, my si prostě to dýňové pyré musíme uklohnit sami. Objevíte-li v sobě fanoušky dýně ve sladké úpravě, předpřipravte si zásobu dýňového pyré, které můžete dva měsíce skladovat v mrazáku.

Na přípravu pyré se nejlépe hodí máslová nebo muškátová dýně – obsahují nejméně vody a pyré tak bude mít silnější chuť. Ze čtyř dýní získáme asi kilo a půl pyré. Na jeden recept byste si tedy měli vystačit s jednorázovou přípravou pyré z jedné dýně. Existují dva způsoby, které se liší počtem pečení dýně. Po prvním upečení můžete rozmixovanou dýni už používat, může se ale stát, že pyré bude stále příliš vodnaté a bez chuti. Někdy se proto doporučuje i druhé pečení, které přinese výraznější dýňovou chuť. Druhé pečení tedy můžete a nemusíte podstupovat.

  1. Dýně rozkrojte napůl, vydlabte semínka a pečte rozkrojenou stranou dolů na 220°C asi hodinu, nebo dokud nebudou úplně měkké. Chcete-li ušetřit čas, dýni můžete i nakrájet na menší kousky nebo plátky, upeče se tak rychleji. U celých pečených polovin se ale tolik nemusíte bát spálení.
  2. Po upečení troubu stáhněte na 175°C. Dýně pak vyndejte, nechte vychladnout a vydlabte dýňovou hmotu. Tu pak v mixéru mixujte do hladka – chuť je zatím slabá, v pyré je totiž vysoké množství vody. Na řadu proto přichází druhé pečení. Pyré rozprostřete rovnoměrně po plechu a vložte jej do trouby. Čas pečení je nyní třeba odhadovat podle vzhledu pyré, liší se totiž v závislosti na obsahu vody. Druhé pečení dodá pyré tmavší nádech na povrchu, během pečení se objeví několik prasklin a další pak přibudou během chlazení. Pyré zhoustne – ještě více ale ztuhne, až jej necháte vychladnout. Chuť je nyní plnější.

Takto připravené pyré nyní můžete použít ve vybraném receptu, nebo jej můžete uskladnit do vzduchotěsných nádob. V lednici vydrží několik dní, v mrazáku několik měsíců.

(Další neobvyklou položkou mezi ingrediencemi bývá koření do dýňového koláče. Koření si můžete smíchat doma: pro 3 lžičky koření smíchejte 1  1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/2 lžičky mletého zázvoru a 1/2 lžičky mletého hřebíčku.)

 

Nuže, konečně můžeme jít péct koláč! Nejprve si připravte těsto na koláčovou krustu. V míse metličkou promíchejte všechny suché ingredience. V menší misce nebo odměrce pak promíchejte i mléko, olej a citrónovou šťávu a jako směs je poté přilijte k sypké směsi. Jemně vše promíchejte do těsta. Podle potřeby poté přilívejte i vodu, kterou si můžete upravit konzistenci. Potřebujete pevné těsto, které nebude lepit a půjde dobře rozválet. Hotové těsto rozválejte na velikost vaší koláčové formy + asi 3cm na okraje. Vyválené těsto přeneste do formy, umačkajte ho do ní a vytvořte okraje. Nyní formu překryjte potravinovou fólií a dejte je odpočívat do lednice.

Troubu si předehřejte na 200°C a umíchejte si mezitím krémovou náplň – všechny přísady na náplň jednoduše promíchejte v míse metličkou. Použít přitom můžete jak koření na dýňový koláč v odpovídajícím množství, tak zde použité koření – skořici, zázvor a muškátový oříšek. Krémovou náplň pak rovnoměrně vlijte do krusty a dejte koláč péci. Nejprve jej asi 10 minut pečte na 200°C, po deseti minutách ale teplotu snižte na 170°C a pečte asi 45-50 minut. Upečený koláč se vám v troubě krásně rozvoní. Koláč pak nechte úplně vychladnout a dejte ho ještě alespoň na chvíli zatuhnout do lednice. V chladu získá náplň pevnější konzistenci, je ale velmi lahodná i nechlazená.

 

 

Kategorie

Autor receptu:

Sdílet & Tisk

0 0 100 0

Žádné komentáře

Napište nám komentář!