Hummus aneb „cizrnová pomazánka“

Hlasování

Ingredience

  • 400g plechovka cizrny nebo stejné množství doma namáčené a uvařené cizrny
  • 4 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • 3 lžíce tahini
  • 1 středně velký stroužek česneku, rozmačkaný
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého kumínu
  • 2-5 lžic vody
  • špetka mleté červené papriky na poprášení hotového hummusu

Pro mě z hlediska terminologické přesnosti i jazykové ekonomie hummus, pro přítele cizrnová pomazánka. Pro všechny něco moc dobrého k pečivu nebo nakrájené zelenině. Vhodné mimo jiné pro pohoštění lidí, kteří mají péči o vaše bílkoviny. Mimo ně je cizrna dobrý zdroj vlákniny, železa a mědi, molybdenu, manganu a kyseliny listové. HOWGH!

Připravte si cizrnu – na hummus potřebujete vařenou, použít můžete tu z plechovky, nebo si cizrnu namočte a uvařte doma. Výhodou té první je rychlost a bezprostřednost, žádné plánování. Cizrnu totiž jinak musíte namáčet alespoň 12 hodin, ideálně tedy přes noc. V mixéru nebo food processoru nejprve prošlehejte tahini pastu a citrónovou šťávu, tahini se tak ještě mírně „vyšlehá“ a váš hummus bude krémovější. Nyní přidejte olivový olej, prolisovaný česnek, sůl a koření a směs opět promixujte. Je čas přidat cizrnu, do mixéru ji dejte po částech a vymixujte směs do hladkého krému. Podle potřeby přilívejte vodu, směs tak půjdu lépe mixovat a upravíte jí i konzistenci.

Alternativně – pokud zrovna existujete bez výkonnějšího stroje: Tahini a citrónovou šťávu chvilku prošlehejte v míse metličkou. V mixéru nebo mlýnku si předpřipravte cizrnu a namelte ji najemno. Takto rozmělněnou cizrnu pak přidejte do mísy k tahini, přidejte ostatní ingredience a vše ještě promixujte tyčovým mixérem.

Do hummusu můžete podle vlastních preferencí přidat i další ingredience, např. sušená rajčata, olivy, červenou řepu, mrkev, případně bylinky – čerstvou zelenou petržel nebo čerstvý koriandr, který se bude výborně doplňovat s lehkou citrusovou chutí.

Autor receptu:

Sdílet & Tisk

0 0 100 0

Žádné komentáře

Napište nám komentář!