Jak na TOFU – marinování a pečení

100%

Hlasování

 

Na světě narazíte jen na dobře připravené tofu, nebo špatně připravené tofu. Špatně připravené tofu může člověku zkazit den a veganské kuchyni dobrou pověst. Nejsnadnější způsob jak dobře připravit tofu (a je jich určitě víc než jeden) je nechat tofu poválet v dobré marinádě a zprudka ho opéct.

Pro začátečníky tu máme podrobný popis:

Na opékání na pánvi a míchání se zeleninou se spíše hodí pevné tofu – nebude se rozpadat a drolit se, což sice většinou nezpůsobí větší kulinářskou a chuťovou katastrofu, ale může třeba spoustu lidí vizuálně vyděsit. „Co to má být ty kousky tvarohu v číně?“ Zatím nejpevnější tofu, s nímž mám zkušenost, v Česku prodává firma Veto. Koupíte je hlavně ve větších obchodech – Globus, velká Tesca a zdravé výživy. Pevnost natural verze nemám vyzkoušenou, ale uzené opravdu drží, dobře chutná a pořídíte ho většinou za 40Kč.

U uzeného tofu se také vyhnete kroku, který bývá u tofu natural poměrně důležitý – tofu natural je většinou bez „kůrky“ a je nasáklé slaným nálevem. Aby mohlo přijmout chuť marinády, je třeba zbavit je tolika přebytečné vody, kolik lze. Obalte proto přírodní tofu papírovými ubrousky nebo kuchyňskými utěrkami a zatěžte je třeba těžším talířem, plechovkou fazolí apod. Nechte ho tak něco mezi půlhodinou a hodinou, tento krok při marinování opravdu oceníte. (Co se týče sladkých receptů – při přípravě dezertů se tak zase vyhnete pachuti nálevu. To znamená, tento krok se vám opravdu vyplatí a při jakékoli práci s přírodním tofu ho jenom doporučuju. Doporučuju!)

Zatímco se z tofu vysouší tekutina, připravte si marinádu – nejlépe v širší a ploché nádobě, kde budete moci tofu marinovat v jedné vrstvě.

Tofu pak nakrájejte na kousky – asi centimetrové plátky, čtverce nebo trojúhelníčky a naložte je do marinády – všechny kousky by měly být ponořené, případně je budete muset obracet, aby se nasákly rovnoměrně. Nechte v lednici marinovat 2 až 8 hodin.

Až přijde na pečení, předehřejte troubu na 230°C a potřete plech olejem. Tofu vyskládejte na plech a pečte 15 minut, tofu pak obraťte a lžičkou ho pokapejte trochou marinády. Pečte dalších 10 minut, obraťte a znovu přidejte marinádu. Pečte ještě dalších 5 minut. Nebojte se že tofu spálíte, i když to tak možná bude vypadat – potřebujete tofu dodat pečenou kůrku.

Marinované a pečené tofu se výborně hodí do salátů, wrapů nebo těstovin – každé jídlo jím obohatíte o chutnou dávku bílkovin.

 

 

 

DVANÁCT MARINÁD NA TOFU

(Pro všechny maminky, které chtějí svým dítkám dobře naložit tofu.)

1. Zázvorová marináda se sezamovým olejem

  • 1/4 šálku sojové omáčky/Tamari
  • 1/4 šálku rýžového octa
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce jemně nasekaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 2 lžičky chilli omáčky Sriracha nebo jiné chilli omáčky
  • 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky

 

2. Pomerančová zázvorová marináda

  • 1/2 šálku pomerančové šťávy
  • 1/4 šálku sojové omáčky/Tamari
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce jemně nasekaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky chilli omáčky Sriracha nebo jiné chilli omáčky
  • 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky

 

3. Citrónová marináda s bylinkami

  • 1/4 šálku citrónové šťávy
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky sušených bylinek (rozmarýn, kopr, oregano)
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 2-3 stroužky česneku, jemné nasekané (možno vynechat)

 

4. Citrónová marináda s datlemi

  • šťáva ze dvou citrónů
  • 4 čerstvé nebo namočené datle
  • 2 hrsti čerstvých nebo 2 lžíce sušených bylinek
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 stroužek česneku, nakrájený na tenké plátky
  • špetka soli a pepře

Datle jako pevná ingredience vyžadují speciálnější postup než vše pouze promíchat metličkou. Můžete je samozřejmě jen nasekat na kousíčky, ale lepšího výsledku docílíte s mixérem – směs bude dobře propojená a hustá. V případě lenosti nebo snížených možností v kuchyni můžete samozřejmě použít i datlový sirup. :)

 

5. Marináda s koriandrem a limetkovou šťávou

  • 1/4 šálku limetkové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 5 lžic čerstvě nasekaného koriandru
  • 2 stroužky česneku, nakrájené najemno
  • 2 lžičky chilli
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • pepř a sůl podle chuti

 

6. Uzená marináda s javorovým sirupem

  • 1/4 šálku sojové omáčky/Tamari
  • 1/4 šálku zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce tekutého kouře (podívejte se po online obchodech, např. na habanero.cz)
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce rajčatového pyré
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky

 

7. Sladkokyselá marináda

  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžičky čerstvě strouhané zázvoru
  • 1 drcený stroužek česneku
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce javorového sirupu

 

8. Hořčičná marináda s česnekem

  • 1/4 šálku vody
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce vegan majonézy
  • 2 stroužky česneku, nasekané najemno
  • 6 lístků bazalky nebo lžička sušené bazalky
  • špetka soli a pepře

V lednici vydrží asi týden a můžete ji použít i jako dresink. :)

 

9. Balsamico marináda

  • 1/4 šálku balsamico octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velký stroužek česneku nasekaný najemno
  • hrst čerstvých bylinek – začněte třeba s bazalkou
  • sůl a pepř

 

10. Švestková marináda

Snaha napodobit skvělou marinádu mých kamarádů, kteří ji použili na nejlepší sojové plátky, jaké jsem kdy jedla. Tajná přísada je prý kousek lásky – zní to jako kdyby měli být hipíci, ale rozhodně říkám ne! :)

  • 3 lžíce švestkových povidel
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce rajčatového pyré
  • 2 drcené stroužky česneku
  • sojová omáčka

 

11. Italská marináda na tofu k těstovinám

  • 1/2 šálku bílého vína
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balsamico octa
  • 2 lžíce sojové omáčky/tamari
  • 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • 2 drcené stroužky česneku
  • trocha bazalky, majoránky a tymiánu

 

12. Indická marináda tandoori

  • 1 šálek bílého vegan jogurtu (Joya)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce koření tandoori masala
  • 1 lžička soli
  • 1/8 šálku čerstvé citrónové nebo limetkové šťávy
  • 4 drcené stroužky česneku (můžete vynechat)
  • 2 lžíce čerstvě strouhaného česneku (můžete vynechat)

 

Sečteno, podtrženo, jak si připravit dobrou marinádu podle sebe a svých chutí? Marináda by měla mít něco oleje, něco kyselého (ocet nebo citrusovou šťávu), případně něco sladkého + koření, bylinky, zázvor nebo česnek. Nebojte se experimentovat a přizpůsobovat recepty svým potřebám.

 

Kategorie

Autor receptu:

Sdílet & Tisk

100 0 100 6

Žádné komentáře

Napište nám komentář!