Jednoduché vegan brownies

66%

Počet porcí

12-16

Hlasování

Ingredience

  • 2 šálky mouky
  • 1 šálek vody
  • 2 šálky třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3/4 šálku kvalitního hořkého kakaa
  • 1/2 šálku oleje
  • 1/2 lžičky prášku na pečení
  • 1/2 šálku ořechů (možno vynechat)
  • 1/2 šálku čokoládových kousků (možno vynechat)

Správné brownies jsou hutné, vlhké, měkké a s plnou čokoládovou chutí – neměly by se tedy podobat čokoládovým koláčům, suchým, lehkým a piškotovým. V Americe, odkud brownies pochází, je na brownies tolik receptů jako rodin a každý uznává právě ten svůj – asi jako u našich bábovek.

Veganské verze postrádají základní složku klasických brownies – vejce. Právě vejce se lvím podílem zasluhují o typickou hutnou a vlhkou konzistenci brownies. Naštěstí to umíme vychytat i bez nich. Dokonce umíme i nepečené, raw „brownies“, které v lahodnosti rozhodně nezůstávají pozadu. Brownies můžete doplnit kokosovou šlehačkou nebo zmrzlinou, případně i ovocem. Těsto pak můžete použít i na muffiny, cupcaky nebo jednodušší dorty (patra případně upečte zvlášť, nezapomeňte, že se jedná o nepříliš pevné těsto).

 

Do menšího kastrůlku prosijte 1/2 šálku mouky, přidejte vodu a na mírném ohni nechte za stálého míchání jemně vřít, douka směs nezíská hustou konzistenci. Poté sejměte z ohně a nechte zcela vychladnout.

V míse smíchejte cukr, sůl, vanilku, kakao a olej a poté přidejte i svařenou moučnou směs. Pro ještě hladší konzistenci můžete přilít ještě asi půl šálku vody. Vše velmi dobře promíchejte. Nakonec přidejte zbývající mouku, prášek do pečiva a případně i ořechy nebo čokoládové kousky. Těsto pak dejte do vymazaného pekáčku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 25 minut, dokud párátko, kterým budete pečení kontrolovat, nevytáhnete čisté.

 

Kategorie

Autor receptu:

Sdílet & Tisk

65.909090909091 0 100 44

Žádné komentáře

Napište nám komentář!