Jemná kari omáčka s tofu, brambory, hráškem a kokosovým mlékem

100%

Počet porcí

2-4

Doba přípravy

20 min

Doba vaření/pečení

25 min

Hlasování

Ingredience na omáčku

  • 2-3 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 4 drcené stroužky česneku
  • 1 balíček tofu natural
  • 5-10 zralých rajčat (lepší jsou menší odrůdy, většinou je koupíte zralejší než větší odrůdy, které bývají často bez chuti; použít můžete i krájená rajčata z plechovky, použijte jednu, množství čerstvých rajčat by v ideálním případě mělo odpovídat právě množství plechovky - ale v nouzi jsem použila pouze pět středně velkých rajčat a výsledek byl skvělý
  • 1 plechovka kokosového mléka (Albert)
  • 2 lžičky mletého kumínu
  • 1 1/2 lžičky Madras kari
  • čerstvý zázvor - asi 5cm kousek
  • 1 lžička soli
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 2 střední brambory
  • + 2 šálky rýže jako příloha

 

 

 

Připravte si s předstihem tofu – zabalte je do papírových ubrousků, zatěžte miskou a nechte je alespoň půl hodiny stát, aby se zbavilo přebytečné vody. Papírové ubrousky případně vyměňte, jsou-li už zcela mokré. Tofu poté dejte marinovat v citrusové marinádě. Marinádu můžete i vynechat, tofu se pěkně opeče a poté se „zabalí“ do rajčatové omáčky, nicméně uvnitř zůstává spíše bílé. Při troše fantazie tak připomíná indický sýr paneer, ale pokud bílému tofu zrovna nefandíte, raději to zkuste s marinádou. Citrusová chuť tofu kari omáčku krásně doplní. Po několika hodinách (dejte marinování alespoň dvě) můžeme začít i s přípravou omáčky.

Oloupejte brambory a nakrájejte je na asi centimetrové kousky. V menším kastrůlku je pak v osolené vodě uvařte doměkka. Poté propláchněte rýži a dejte ji také vařit podle návodu na obalu. Obvykle na jeden šálek rýže připadá jeden a půl šálku vody.

Na větším plameni rozehřejte pánev s olejem. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a drcený česnek, chvíli restujte a poté přidejte marinované tofu. Opékejte a občas zamíchejte, aby se tofu opeklo ze všech stran. Když je tofu pěkně opečené, přidejte rajčata, koření a čerstvý zázvor, dobře vše promíchejte a chvíli nechte vařit. Po několika minutách přidejte uvařené slité brambory a hrášek. Nechte vařit dalších asi 5 minut. Poté přidejte kokosové mléko, dobře promíchejte a vařte dalších 5-10 minut. Nakonec omáčku osolte lžičkou soli. Podávejte s rýží, čerstvým zázvorem a čerstvými bylinkami a pokapané citrónovou šťávou.

Sdílet & Tisk

100 0 100 1

Žádné komentáře

Napište nám komentář!