Kokosová smetanová buchta

70%

Doba přípravy

20 min

Doba vaření/pečení

20-30 min

Hlasování

Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky (případně 1 hrnek bílé polohrubé a 1 hrnek celozrnné)
  • 1/2 hrnku cukru (část můžete nahradit domácím vanilkovým cukrem)
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce drceného lněného semínka + 6 lžic vody
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek rostlinného mléka (použila jsem ovesné, ale skvělé by určitě bylo i vanilkové sójové)
  • 200g strouhaného kokosu
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 plechovka kokosového mléka

Počítáte-li se mezi milovníky kokosu, měli byste nyní zbystřit, v téhle buchtě se kokos kombinuje s kokosem, resp. s kokosem v jeho nejlahodnější podobě – s kokosovým mlékem. Jestli kokosové mléko vyjídáte tajně po lžičkách a trpíte při tom výčitkami, že byste ho přece jen mohli použít při nějakém pečení/vaření, zkuste tento recept.

V originálním receptu se upečený korpus s kokosem polévá smetanou na šlehání, která se do buchty vsákne, zvláční těsto a vytvoří zvláštní krémovou vrstvu. Když jsem se poprvé pokoušel udělat toto vegansky, použila jsem tuším smetanu Oatly, ale nefungovalo to nejlépe. Až později mi došlo, že se zřejmě nic nebude hodit lépe než tučné z plechovky. Nic přece nemůže lépe doplnit kokosovou posypku.

Nejprve si ve skleničce připravte směs lněného semínka a vody a nechte semínka bobtnat. Troubu si předehřejte na 180°C a umíchejte těsto. Do mísy dejte všechny sypké ingredience – mouku, cukr a prášek do pečení – a metličkou je promíchejte. Poté přilijte i tekuté složky – namočené lněné semínko, olej a mléko. Opět promíchejte metličkou a jemně tak vytvořte těsto, které poté můžete vlít do vymazaného a kokosem vysypaného pekáče s vyšším okrajem. V další misce smíchejte kokos se zbytkem cukru a nepečený koláč pak touto směsí rovnoměrně posypejte. Dejte péci asi na 20 minut. Okraje by měly začít zlátnout, nicméně kokos by neměl být upečený dohněda. Při pečení koláč kontrolujte párátkem a mezitím si ve vodní lázni zkapalněte kokosového mléko. Když máte upečeno, koláč vyjměte z trouby a ještě horký ho polijte kokosovým mlékem. Poté nechte koláč zcela vychladnout a podávejte. Dobrou chuť!

 

Sdílet & Tisk

70 0 100 10

Žádné komentáře

Napište nám komentář!