Koprová omáčka s bramborovými knedlíky

Počet porcí

2-4

Doba přípravy

5 min

Doba vaření/pečení

40 min

Hlasování

Ingredience

  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 1 středně velká kořenová petržel, na kostičky
  • asi 1/2 litru rostlinného mléka (použila jsem ovesné)
  • menší svazek čerstvé koprové natě
  • zavářka: 1 lžíce hladké nebo pohankové mouky rozmíchaná v ovesném mléce
  • 1-2 lžičky jablečného octa
  • asi 6 středně velkých brambor
  • asi 3 lžíce hrubé mouky
  • sůl

 

Ke svému překvapení jsem po letech zjistila, že MILUJU kopr. Zjistila jsem to tak, že jsem v restauraci jedla zeleninový salát a dostala jsem ránu přímo mezi chuťové buňky. Byl to kopr se svým svěžím a úžasným aromatem. Kopr, na který jsem od dob jídelen a návštěv u babičky skoro zapomněla.

Kopr si zcela jistě zaslouží vaši pozornost i jako zdravá potravina, je dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů A, B2, B6, B9 a C a obsahuje taky fosfor, měď, mangan, železo, hořčík, draslík a vápník. Mimo to se podílí na prevenci proti rakovině tím, že neutralizuje karcinogeny – například benzopyreny, které jsou součástí cigaretového kouře. Takže jestli kouříte, cpěte se koprem. :) Kopr má také antibakteriální účinky a v tomto ohledu se poněkud překvapivě vyrovná česneku. Česnek ale nemůžete jíst vždy a všude – zato kopr?

Dnes jsem vsadila na klasiku a k večeři si udělala koprovou omáčku s bramborovými knedlíky. Na internetu psali, že kdo umí připravit koprovku, je oblíben dospělými i dětmi – tak doufám, že stoupnu v ceně!

Nejprve omyjte brambory a dejte je vařit ve slupce, vybírejte proto brambory, které mají přibližně stejnou velikost. Vařte asi 15 minut doměkka.

Mezitím si oloupejte cibuli a kořenovou petržel a obojí nakrájejte na kostičky. Ve středním hrnci pak dejte na středním plameni rozehřát olivový olej a začněte restovat cibuli. Nechte ji zesklovatět, poté přidejte i na kostičky nakrájenou petržel. Když je cibule měkká a petržel lehce opečená, zalijte zeleninu rostlinným mlékem a přiveďte je k varu. Ještě chvilku poté nechte zeleninu povařit, poté hrnec odstavte z plamene a tyčovým mixérem umixujte vše dohladka. Povede se vám při tom krásná mléčná pěna, jak dělaná na latté. :) Hrnec se základem omáčky dejte opět na plamen, nechte opět přijít k varu, poté plamen stáhněte a nechte omáčku ještě chvíli provařovat. Mezitím si připravte zavářku, kterou pak za stálého míchání vlijte do omáčky, omáčku nechte ještě posledních pět minut provařit. Přidejte asi 1/2 až 1 lžičku soli, promíchejte a plamen zhasněte. Koprovou nať otrhejte ze stonků, opláchněte a nakrájejte najemno. Po uvaření ji vmíchejte do omáčky, kopr si tak uchová lepší vlastnosti, než kdybyste jej vařili. Omáčku nakonec podle chuti dosolte, předtím ale přidejte 1-2 lžičky jablečného octa. Ocet ještě zvýrazní všechny chutě a vy možná nebudete muset tolik solit. Omáčku nechte stát stranou a začněte s přípravou knedlíků.

Při vaření omáčky jste již jistě zjistili, že brambory jsou uvařené. Nyní jsou slité a alespoň trochu vychladlé. Na velkém plameni přiveďte ve větším hrnci k varu vodu. Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte trochu soli a hrubou mouku a rukama ze směsi vypracujte nelepivé těsto. Z něj pak vytvarujte koule ve velikosti tenisového míčku a vložte je do vroucí vody. Lžící je postrčte, aby se ihned nepřilepily ke dnu. Vařte, dokud knedlíky nevyplavou na hladinu. Nyní je vše hotové a připravené k servírování, přeji dobrou chuť.

 

Sdílet & Tisk

0 0 100 0

Žádné komentáře

Napište nám komentář!