Krémová brokolicová polévka

Počet porcí

4-6

Doba přípravy

15 min

Doba vaření/pečení

30 min

Hlasování

Ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 středně velký stonek řapíkatého celeru
  • 1 drcený stroužek česneku
  • 2 větší brambory, oloupané a nakrájené na kostky
  • 1 brokolice rozebraná na růžičky
  • 1/2 šálku rostlinného mléka
  • 1/4 šálku lahůdkového droždí
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • čerstvě nasekaná zelená petrželka na ozdobení

 

Ve velkém hrnci rozpalte na středním plameni olej. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a půl lžičky soli a pomalu cibuli restujte do zlatavě hnědé barvy. Poté přidejte nakrájený řapíkatý celer, česnek a asi 1/4 lžičky pepře, dobře vše promíchejte a za občasného zamíchání nechte chvíli vařit. Poté přidejte i brambory a vše zalijte litrem vody, polévku nyní přiveďte k varu. Pod vařící polévkou můžete plamen opět stáhnout, polévku přikryjte pokličkou a vařte na mírném plameni, dokud nebudou brambory měkké. Poté přidejte i brokolici a vařte dalších 5-10 minut.

Polévku nyní odstavte z plamene, vlijte do ní rostlinné mléko a ponorným mixérem polévku rozmixujte dohladka. Polévku opět postavte na mírný plamen a vmíchejte do ní lahůdkové droždí a muškátový oříšek. Vodou nebo rostlinným mlékem můžete nyní ještě upravit konzistenci polévky, případně ji podle potřeby dochuťte – před tím, než začnete zuřivě pepřit a solit, zkuste do ní vlít ještě lžičku až lžíci jablečného octa nebo čerstvé citrónové šťávy. Polévku ozdobte čerstvě nasekanou zelenou petrželkou a podávejte s čerstvým chlebem. Dobrou chuť.

Sdílet & Tisk

0 0 100 0

Žádné komentáře

Napište nám komentář!