Míchaná tofíčka aneb tofu jako míchaná vejce

100%

Počet porcí

1

Doba přípravy

10 min

Doba vaření/pečení

10 min

Hlasování

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule, nakrájená na kostky
  • 1 velká nebo 2 menší brambory, nakrájené na malé tenké plátky
  • 1 balíček měkčího tofu natural (dobré je Lunter/Alfabio)
  • 1/2 - 1 lžička kurkumy
  • sklenka vody
  • sůl (pro věrnou vajíčkovou chuť použijte černou sůl Kala Namak, dobře budou tofíčka chutnat ale i s obyčejnou solí)
  • pepř
  • čerstvé bylinky - pažitka, zelená petrželka nebo tymián

 

 

Míchaná vajíčka jsou klasikou nejen české kuchyně a řadě lidí může podobné rychlé, jednoduché a syté jídlo ve veganském jídelníčku chybět. Naštěstí NASA veganské kuchyně pracuje rychle, kreativně a spolehlivě, a tudíž si nemusíte zoufat. Vaječnou chuť lze do jídla poměrně snadně dodatečně vložit – tajemnou složkou je v tomto případě černá sůl Kala Namak, vulkanická sůl černorůžové barvy, která díky svým siřičitým složkám připomíná právě vůni vajec.

Nejprve si oloupejte cibuli a brambory. Cibuli nakrájejte na kostičky, brambory na tenké plátky a poté si nakrájejte i bílé tofu. Bloček tofu rozkrojte tak, aby vznikly velmi tenké čtvercové plátečky. Krájejte tofu opravdu tence, docílíte tak struktury, která se bude velmi podobat struktuře míchaných vajec.

Na pánvi nyní rozpalte olej a dejte na několik minut opékat cibuli. Nechte ji zesklovatět, poté přidejte brambory a opékejte. Podle potřeby si přidejte olej. Když jsou brambory opečené a trochu změklé, dejte na pánev i na plátky nakrájené tofu. Promíchejte a nechte chvíli opékat. Asi po pěti minutách přidejte kurkumu a podlijte směs trochou vody, která jednak zajistí rovnoměrné obarvení kurkumou, jednak uspíší tepelné zpracování brambor – syrové je jíst nechcete. :) Na mírném ohni pak tofíčka nechte pomalu vařit, dokud nebudou brambory měkké a zároveň všechna tekutina nebude odpařená. Poté je dochuťte solí a pepřem, přidejte čerstvě nasekané bylinky a podávejte s rozpečeným pečivem. Dobrou chuť!

Sdílet & Tisk

100 0 100 1

Žádné komentáře

Napište nám komentář!