Raw vegan mrkvový koláč s kešu polevou, pomerančem a vlašskými ořechy

Hlasování

Ingredience

  • 300g ovesných vloček
  • 320g očištěné a oloupané mrkve
  • 180g datlí, předem namočených v horké vodě
  • 50g mandlí
  • 2-3 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/3 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 200g kešu ořechů namočených nejlépe přes noc
  • 140ml rostlinného mléka - použila jsem sójové vanilkové
  • 4 větší datle
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 4 lžičky kandované pomerančové kůry (použít můžete i čerstvou, v tom případě zvolte bio ovoce bez chemického postřiku)

Vláčný koláč rychlý na přípravu. Při pohledu na všechny ty ořechy, které potřebujete, vám možná na mysl přijde obsah tuků. Není nízký, pravda, ořechy jsou ale bohaté na tzv. „dobré tuky“. Svému tělu tedy dopřáváte pouze to nejlepší, koláč navíc obsahuje pouze přírodní cukry.

Začněte s kešu ořechy. Nasypte je do misky, zalijte je vodou a nechte odležet – minimálně hodinu, nejlépe však přes noc a do druhého dne. Platí zde čím déle, tím lépe. Kešu do sebe vstřebají vodu, nabobtnají a změknou – lépe je tak později umixujete na hladký krém. Zatímco se kešu namáčejí, připravte si koláčový základ.

Do kuchyňského robotu dejte vločky, nastrouhané mrkve, pokrájené datle, mandle, skořici, muškátový oříšek a mletý zázvor a zpracovávejte, dokud se nevytvoří soudržná směs. (Alternativně, nevládnete-li výkonnému přístroji, lze jednotlivě vločky, mandle a datle namlít v mlýnku, poté spolu s ostatním propracovat směs rukama a nakonec ještě použít ponorný mixér, kterým vše rozmělníte a propojíte. Při tomto postupu je to docela fuška, ale stojí to za to.) Připravte si pekáček, velikost asi 20x20cm, vyložte ho pečícím papírem tak, aby okraje trochu přesahovaly, a dejte do něj připravenou směs. Tu pak rovnoměrně rozetřete po celém povrchu velkou lžící, dbejte, aby byl povrch rovný a hladký.

Do mixéru nyní dejte slité kešu ořechy, přidejte mandlové mléko, datle i vanilku a mixujte, dokud nevytvoříte krémovou hladkou hmotu. Krém pak naneste na koláčový základ – opět se snažte o co nejhladší a nejrovnější povrch, krém vystačí na asi centimetrovou vrstvu. Posypte vlašskými ořechy a pomerančem a asi na hodinu až hodinu a půl dejte do mrazáku. Poté vyndejte, poleva a základ by neměly být zmrzlé, měly by být pouze tužší a tím i snadněji manipulovatelné. Nakrájejte a servírujte. Krátkodobě uchovávejte v lednici, co nesníte – šup s tím do mrazáku. Možná zjistíte, že je hrozně fajn mít v mrazáku instantní zdravou dobrotu. Dobrou chuť!

 

 

Sdílet & Tisk

0 0 100 0

Žádné komentáře

Napište nám komentář!