Ingredience
- 1 středně velká hlávka zelí (měli jsme asi 1,5kg)
- 1-2 lžičky kmínu
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1 krabička sójové nebo ovesné smetany
- hladká nebo pohanková mouka
- 5 středně velkých brambor
- (lžíce jablečného octa)
- (na troše oleje orestovaná cibulka)
Zelňačka patří ke klasice českých receptů. A stejně jako každá klasika má tisíc receptů a každý ji dělá po svém. Co vy – máte raději červenou paprikovou nebo bílou smetanovou verzi? Obyčejně používám raději zakysané zelí a dělám ji spíše jako polévkovější segedín, tedy červenou variantu s paprikou. Zkusit se má ale všechno, a tak jsem si nechala od kamarádů nadiktovat i recept na smetanovou zelnici s brambory – přidat do polévky šťouchané brambory by mě ani ve snu nenapadlo, polévka se jimi trochu zahustila a zhutněla, výsledek ale chutnal výborně a brambory zelí skvěle doplnily. Náklady nízké, míra zasycení vysoká – ideální low-cost polévka.
Hlávku zelí omyjte a očistěte a nakrájejte ji na kousky, důležité je, aby se polévka dobře jedla, vhodné jsou tedy spíše menší kousky. Nakrájené zelí dejte do velkého hrnce, zalijte je vodou, přidejte kmín, bobkový list a nové koření a přiveďte je k varu. Pozor, zelí zatím nesolte, lépe se tak uvaří. Vařte doměkka.
Mezitím oloupejte a očistěte brambory a nakrájejte je na středně velké kousky. Osolte, okmínujte a dejte je vařit vedle. Bramborami při servírování doplníme polévku – můžete je dát do polévky na kousky, nebo šťouchané. Ty budou lépe pracovat i na konzistenci polévky. Smíchat je před tím můžete i s na troše oleje orestovanou cibulkou, dostanete tak polévku na další level.
Když je zelí měkké, smíchejte si v hrnečku mouku se smetanou a touto zavářkou pak polévku zahustěte podle potřeby, měla by být hustější až krémovitá. (Vyhýbáte-li se lepku, použijte pohankovou mouku, která se mi na zahušťování polévek výborně osvědčila.) Zahuštěnou polévku pak vařte dalších 5-10 minut a nakonec ji dosolte, případně dopepřte. Chybí-li vám kyselá chuť kysaného zelí, můžete polévku okyselit trochou jablečného octa. Dobrou chuť!
(Do zelňačky můžete přidat i hrst sušených, předem namočených hub.)
Žádné komentáře