Tempeh s brokolicí

Počet porcí

2-3

Doba přípravy

15 min

Doba vaření/pečení

10 min

Hlasování

Ingredience

  • 1 balíček tempehu
  • 5 lžic jablečného octa
  • 1/4 šálku sojové omáčky
  • 2 lžíce agáve sirupu nebo cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 1 sušená chilli paprička
  • 2 šálky brokolice uvařené v páře (použila jsem mraženou, jeden skoro celý pytlíček)
  • 1 cibule, nakrájená na tenké půlměsíčky
  • 1 červená paprika, nakrájená na tenké nudličky

Tempeh je zvláštní potravina – někdo jej miluje, jiný ho vyzkouší a už nikdy ho nekoupí. Je pravda, že oproti jemnému tofu, které je bez výraznější chuti a lze snadno ochutit a marinovat podle potřeby, tempeh je velmi aromatický a chuťově výrazný. Ne každý mu přijde na chuť. Je to nicméně jeden z těch zdravějších sójových výrobků. Sójové boby procházejí procesem fermentace. Výsledkem je pak tempeh – blok fermentovaných sójových bobů prorostlých ušlechtilou plísní. Většinou ho s úspěchem přidávám všude tam, kde je předepsaná slanina, a dobrý je i v zapékané zelenině. Tempeh je oproti tofu spíše speciální chuťovka – nedají se ho spořádat kila a nedá se jíst pořád, na to je příliš výrazný.  Určitě ho ale někdy vyzkoušejte, kdo ví, třeba se přidáte k lidem, kteří na něj nedají dopustit. Mimochodem – začněte nejprve raději s ochucenými variantami s uzeným nebo smaženým tempehem. Tempeh natural si nechte na později. :)

 

Dejte vařit přílohu – rýži, brambory nebo nudle. (Na fotce je jako příloha bramborová kaše, což rozhodně nechutnalo špatně, nicméně příště bych volila možná typičtější asijskou přílohu :) Na peřince ze smažených nudlí se bude tempeh krásně vyjímat.

Dále dejte do páry vařit brokolici.

Na pánev dejte na středním plameni rozehřát olej, po chvíli přidejte na kostky nakrájený tempeh a zalijte jej jablečným octem, sojovou omáčkou, agáve sirupem, přidejte jednu sušenou chilli papričku. Směs nyní míchejte a opékejte, dokud tekutina nezačne houstnout a vytvářet omáčku. Na pánev přidejte brokolici, cibuli a červenou papriku a vařte asi 5 minut, dokud se většina tekutiny nevypaří a cibule nezměkne. Podávejte s přílohou.

Sdílet & Tisk

0 0 100 0

Žádné komentáře

Napište nám komentář!