Vločková polévka s pohankou a kořenovou zeleninou

Doba přípravy

10 min

Doba vaření/pečení

40 min

Hlasování

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 5-7 polévkových lžic ovesných vloček
  • 1 velká nebo 2 menší mrkve, nakrájené na kostičky
  • kousek celeru, nakrájený na kostičky
  • 1 kořenová petržel, nakrájená na kostičky
  • 1 litr vroucí vody
  • 1-2 kostky zeleninového bujónu, případně odpovídající množství sypkého bujónu
  • 3 polévkové lžíce pohanky
  • čerstvé zelené bylinky - petrželka, pažitka, libeček

Znáte to – jedete jako vegani na návštěvu k rodičům a otázka jídla vás provází po celou dobu, ať už musíte počítat s tím, že si navaříte sami, nebo se vás maminka nešťastně ptá, jak vás má pohostit, když „to vaše“ vařit neumí. U nás doma se naštěstí všechny tyhle starosti řešily v klidu a pohodě a maminka nakonec ocenila, že si starosti s vařením dělat nemusí, protože přijedu vždy vybavena. :)

Určitě ji ale potěšilo, když konečně našla recept na výbornou polévku, která je vegan a nikoho nepohoršuje a nestraší náhražkami. Díky vločkám a pohance je krásně a přirozeně hustá bez toho, abyste ji museli zahušťovat moukou, kořenová zelenina jí dodává klasické zemité aroma. Některé z nás také potěší, že náklady na tohle blaho jsou minimální, tudíž se výborně hodí i do období dvou týdnů do výplaty. :) Za málo peněz hodně muziky!

Ve větším hrnci si na středním plameni rozehřejte asi dvě lžíce oleje a na něm pak lehce opražte ovesné vločky. K nim poté přidejte i na kostičky nakrájenou mrkev, celer a kořenovou petržel a společně s vločkami je krátce restujte. Když je zelenina lehce opečená, vše zalijte vroucí vodou a přidejte bujón případně vlastní zamražený vývar nebo jiný produkt, který používáte. Pod vroucí polévkou stáhněte plamen a vařte na mírném ohni asi 15 minut. Poté přidejte do polévky i pohanku a vařte dalších 15-20 minut. Je-li potom polévka příliš hustá, nařeďte ji vodou na požadovanou hustotu. Polévku dochuťte a před koncem varu přidejte i čerstvě nasekané polévkové bylinky – petrželku, pažitku a/nebo libeček. Přeji dobrou chuť.

 

 

Sdílet & Tisk

0 0 100 0

Žádné komentáře

Napište nám komentář!