Zapečená zelenina s tempehem

Hlasování

Ingredience

  • 4 větší brambory
  • 1-2 větší cibule (část můžete nahradit červenou cibulí, směs bude barevnější)
  • 1 menší dýně
  • 1 cuketa
  • 1/2 - 1 balíček uzeného nebo smaženého tempehu
  • 1 krabička ovesné smetany Oatly (případně jiné rostlinné smetany)
  • sůl a pepř
  • koření podle chuti - často používám indické Garam nebo Tandoori Masala
  • několik lžic olivového oleje

 

Jednoduché jídlo k večeři, když musíte během jeho přípravy stihnout ještě poklidit, připravit se na další den nebo dodělat resty. Stačí pouze nakrájet zeleninu a dát péct, před jídlem budete mít ještě třeba hodinu na různé činnosti nesnesoucí odkladu.

Troubu si předehřejte na 200°C. Brambory oloupejte a nakrájejte podle svého uvážení a vkusu – krájím buď na plátky/dukátky, na fotce jsou větší hranolky. Dýni Hokkaido není třeba loupat, a tak ji pouze omyjte a nakrájejte na klínky. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, stejně tak i cuketu. Na středně velké kostičky nakrájejte i tempeh.

Všechnu zeleninu pak dejte do pekáčku, okořeňte a dobře osolte a zakapejte olejem. Vše promíchejte, aby byla zelenina dobře potažená směsí oleje a koření. Zeleninu pak rovnoměrně rozprostřete v pekáči, trochu uhlaďte a vše zalijte rostlinnou smetanou. Pekáč přikryjte poklopem nebo jej překryjte alobalem a zeleninu dejte péct do předehřáté trouby. Asi po půlhodině zeleninu kontroluji a podle potřeby podlívám trochou vody nebo zbytkem smetany. Zelenina se pod alobalem nebo poklopem dusí a pustí šťávu, nicméně někdy je třeba přidat tekutinu, aby se brambory dobře propekly a zároveň se zelenina nespálila. Pečte poté zakryté aspoň dalších 15 minut, doměkka. Až se zelenina z trouby rozvoní, je hotová. Sejměte z pekáče víko nebo alobal a nechte ještě asi 5 minut zapéct a vytvořit vrchní opečenou krustičku. Dobrou chuť.

 

Sdílet & Tisk

0 0 100 0

Žádné komentáře

Napište nám komentář!